Amplasare
Republica Moldova (Moldova) este un stat situat în sud-estul Europei, în apropiere de centrul geografic al acestui continent. Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud. Republica Moldova este un stat fără ieșire directă la mare, însă are ieșire la Dunăre pe o fâșie de 430 de metri la extremitatea sa sudică, prin intermediul căreia are acces potențial și la Marea Neagră. Țara ocupă o suprafață de 33.843 km2. Capitala, orașul Chișinău, este siyuată în centrul țării
Clima
Moldova are o climă continentală, caracterizată prin veri secetoase și ierni cu vânt. Temperaturile de iarnă sunt deseori sub 0 ° C (32 ° F), deși rareori scad sub -10 ° C. Vara, temperatura medie este de aproximativ 25 ° C, cu toate acestea, la mijlocul verii temperaturile ajung uneori la 35 până la 40 ° C în centrul orașului. Temperaturile de primăvară și toamnă variază între 16 și 24 ° C, iar precipitațiile în această perioadă tind să fie mai puțin abundente decât în timpul verii, dar cu perioade de ploaie mai frecvente, deși mai blânde.
Grupuri etnice
Populația Moldovei este formată din mai multe grupuri etnice. Predomină băștinașii (82,1%) care se pot declara fie “moldoveni” (75,1%), fie “români” (7,0%). Ucrainenii și rușii etnici sunt următoarele grupuri mari. Mai puțin de 5% din populație sunt găgăuzi (turci) care tlocuesc în sudul Moldovei, în regiunea autonomă Găgăuzia. Un alt grup etnic mic, stabilit în sudul Moldovei, sunt bulgarii (2%).,De asemenea, în nordul Moldovei există o comunitate considerabilă de țigani, sau romi.
Limba vorbită
Limba oficială / de stat este româna. Circa 75% din populație o consideră limbă maternă (inclusiv sub denumirea de „ limba moldovenească”). Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei șiitalienei.
Rusa este a doua limbă cea mai răspândită în Moldova. Limba rusă a primit statutul de „limbă de comunicare interetnică” (altăuri de limba de stat).
Religia
Cea mai mare parte din populația țării, circa 96%, se declară creștini ortodocși comună denumire este Ortodoxia, ai cărei adepți constituie. De asemenea, alte culte religioase sunt prezente în țară: catolici, evrei, musulmani, martorii lui Iehova etc.
Cum să ajungi în Moldova
Există mai multe modalități de a face acest lucru: cu avionul, trenul sau autobuzul.
Cu avionul
Această cale este cea mai rapidă. În Moldova există un singur aeroport internațional care este situat în Chișinău, capitala țării. Spre Chișinău regulat se realizează zboruri directe din Moscova, București, Kiev, Londra, Istanbul, Timișoara, Viena, Paris, Roma, Praga și alte orașe.
Pentru a vizita site-ul oficial al aeroportului internațional Chișinău tastați aici.
Cu trenul
Trenul este cel mai ieftin mod de a sosi în Moldova. Spre deosebire de avion, cu trenul puteți ajunge nu doar în capitala Moldovei, ci și în alte orașe ale țării. Există trenuri zilnice care conectează Moldova cu România (București), Ucraina (Odessa și nu numai) și Rusia (Moscova, Sankt-Petersburg).
Cu autobuzul
Puteți ajunge în Moldova cu rute regulate de autobuz.
Din Ucraina și România puteți ajunge în Moldova cu rute, iar din Rusia și Belarus doar cu transfer în Ucraina. Autobuzele din Ucraina spre Moldova circulă din orașele Izmail, Odessa, Belgorod-Nistru și Reni. Majoritatea rutelor sunt zilnice.
Din România în Moldova cu rute regulate se poate ajunge din orașele București și Iași. Zilnic spre Moldova circulă până la 9 autobuze,.
Valuta Națională
Leul moldovenesc este moneda națională a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat în 100 bani. În momentul de față sunt disponibile bancnote cu valorile: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 lei și monede de valori: 5, 10, 25, 50 bani,1 leu ,2 lei, 5 lei, 10 lei.
Capitala
Chișinău este capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Amplasat pe şapte coline situate în forma unui cerc, orașul este traversat de rîul Bîc. Chișinău este cel mai verde oraș din Europa,
Din punct de vedere administrativ, Chișinăul este un municiupiu care include în componența sa cele 5 sectoare ale orașului Chișinău, șase orașe din suburbie și douăzeci și cinci de așezări, unite în 12 comune.
Suprafaţa oraşului Chișinău constituie cca 120 km.p., suprafața municipiului cca 635 km.p. Chișinăul găzduiește de 685.900 de locuitori (2017), iar populația în întreaga zonă metropolitană ajunge până la 820.000.
Chișinăul este cel mai prosper centru economic și cel mai mare nod de transport din Moldova. Chisinaul este si capitala culturala a republicii. În oraș activează 11 teatre, 9 muzee, 5 săli de concerte, 25 universități și 39 biblioteci
Transport urban
În Chișinău, troleibuzele, autobuzele și microbuzele “maxitax”i sunt un mijloce de transport convenabile și ieftine. Tariful pentru troleibuz este de 2 lei per călătorie, iar tariful pentru autobuz și microbuz este de 3 lei per călătorie.
În oraș există un număr mare de companii de taxi. Taxi poat fi comandat telefonic sau printr-o aplicație de tip ride-hailing (încercați Yandex taxi sau iTaxi). Numerele de telefon ale tuturor companiilor de taxi au 5 cifre și începe cu 14: 14222, 14428 14008, 14499, etc. O călătorie medie în centrul orașului va costa 50-70 MDL, iar costul unei călătorii din centrul orașului până la aeroport 100-150 lei.
Comunicații electronice
Telefonia mobilă în Moldova este foarte bine dezvoltată. Cei mai mari operatori sunt Orange și Moldcell – ocupă aproximativ 90% din piață. Un alt operator important este Unite, parte a companiei naționale de telecomunicații Moldtelecom, dar această companie folosește tehnologia CDMA (în loc de GSM, folosită de ceilalți doi operatori). Calitatea semnalului este puțin mai mică, dar acoperirea este mult mai mare.
Acordurile de roaming există cu majoritatea operatorilor mobili internaționali. Acoperirea este în general bună în toată țara.
În ceea ce privește internetul, cu referire la viteza de încărcare și descărcarem Moldova se află în fața multor țări occidentale inclusiv Germania, Marea Britanie, Franța și SUA. Puteți utiliza zonele WI-FI din centrul Chișinăului, precum și în multe cafenele și restaurante ale orașului.